Vironperän juhlakakku


Seuraavana julkaisuvuoron saa tämä Vironperän juhlakakku, joka on munaton eli munien tilalla on käytetty omenahilloa antamaan kuohkeutta ja kosteutta.
Kakun muita nimityksiä ovat Vironperän kakku ja Vironperän vieraskakku - yhteistä kuitenkin kaikille on, että kakun ohje juontaa juurensa Vironperälle ja Kyllikki Virolaiseen. Kakku on niin herkullinen ettei se kaipaa mitään koristuksia ja minä teinkin kaksi kakkua kerralla ja koristelin vain toisen niistä suklaaspritsauksin ja kuivatulla vadelmarouheella.
Netistä löytyy monesta paikasta ohje tähän kakkuun, mutta tämä minun kakkuni on tehty tällä Kinuskikissan ohjeella.


3 dl maitoa
3 dl sokeria

4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 1/2 dl pullomargariinia (itse laitoin n. 140g voita sulatettuna)
1 dl omenasosetta

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää maito, margariini-/voisula ja omenasose joko rivakasti käsin sekoittaen tai monitoimikoneessa/sähkövatkaimella. Varo sekoittamasta liikaa ettei taikinaan muodostu sitkoa.

Kaada taikina tasaisesti n. 1,5 litran vetoiseen torvivuokaan. Tee haarukalla kierros torven ympäri (n. 1-2 cm:n etäisyydellä torvesta) niin kakku paistuu tasaisesti eikä kohoa liikaa torven ympäriltä. 





Paista kakkua n. 45 min.- 1 tunti 175-180 asteisessa uunissa alatasolla. Kokeile kypsyyttä puutikulla paistoajan loppupuolella. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 30 minuutin aikana! Jos kakku meinaa tummua liikaa niin suojaa se loppupaiston ajaksi leivinpaperilla tai foliolla.



Kakku säilyy todella hyvin ja maistuukin parhaalta, jos maltat antaa sen "tekeytyä" pari päivää. Muista vain suojata jäähtynyt kakku kelmulla ettei se kuivu pinnalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Murea mantelikakku

Minions-kakku