Puolukka-DaCaposuklaajuustokakku brownies-pohjalla



Tämän kakun tein äitini 71-vuotispäiville huhtikuun puolivälin tienoilla. Mitään suuria juhlia ei järjestetty - minun lapseni kävivät mummollaan kakkukahveilla, kun töistään ehtivät. Niin ja minä tietysti olin, kun vein kakun. Halusin tehdä kakun äidin lempimauista ja tässä yhdistyykin molemmat äidin lempparit. Pohjaksi en halunnut perinteistä keksimurupohjaa, koska en ole vielä saanut tehtyä sellaista keksimurupohjaa, joka olisi helposti leikattavissa 😞 

Pohjana on brownies-pohja, sitten on puolukka- ja DaCaposuklaakerrokset ja päällä vielä suklaakiille, jonka olen koristellut sulalla valkosuklaalla, pakastepuolukoilla ja DaCapo-minibiteseillä. Kakku on tehty n. 20 cm:n vuokaan.

Kakku ei ollut ollenkaan liian makea vaan puolukka ja suklaa sopivat todella hyvin yhteen.

Brownies-pohja 

Tämä ohje riittäisi hyvin 24 cm:n vuokaan, mutta minä tein 20 cm:n vuokaan jolloin pohjasta tuli aavistuksen paksumpi.

125 g voita/margariinia
75 g tummaa suklaata (suklaan merkillä ei ole väliä)
2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi (24 cm tai paksumpana pohjana 20 cm vuoka). Voitele vuoan reunat (minä käytän vuokaspraytä).
Sulata voi/margariini kulhossa mikrossa ja lisää sulaan kuumaan voihin tumma suklaa paloiteltuna. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Jos suklaa ei meinaa sulaa niin voit käyttää seosta mikrossa pieniä aikoja kerrallaan (max. 15 sek.). 
Lisää voi-suklaaseokseen sokerit (sokeri, vaniljasokeri) ja suola. 
Seuraavaksi munat yksitellen ja sekoita hyvin.
Sekoita lopuksi joukkoon jauhot parissa erässä ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada esivalmisteltuun vuokaan ja paista uunissa keskitasolla 175 asteessa n. 15-20 minuuttia. Muista uunien erilaiset tehot ja paisto-ominaisuudet, kokeile loppupuolella pohjaa esim. hammastikulla kypsyyden varmistamiseksi.

Anna pohjan jäähtyä vuoassa. 

Minulla ei ole reunakalvoa, mutta irrotin vuoan reunarenkaan, pesin sen ja laitoin takaisin paikoilleen. Leikkasin leivinpaperista hiukan reunoja korkeammat suikaleet ja asettelin ne reunoille. Leivinpaperisuikaleet siis "alkoivat" paistetun pohjan yläreunasta. Otin sormiin hiukan öljyä ja sivelin sitä muutamiin kohtiin reunusta niin sain leivinpaperin asettumaan hyvin reunarengasta vasten.

Puolukkamousse

2,5 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 prk vaniljarahkaa (esim. Valio)
3 dl (pakaste)puolukoita
2 dl sokeria
6 liivatelehteä
n. 4 rkl vettä

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi sokerin kanssa.
Soseuta puolukat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Lisää kermavaahtoon tuorejuusto, rahka ja puolukkasose.
Kiehauta muutama rkl vettä ja liota liivatteet siihen, sekoittele n. 1-2 minuuttia, että hieman jäähtyy ja lisää sitten liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.
Lisää täyte pohjan päälle ja tasoittele esim. nuolijalla. Voit myös hiukan kopautella vuokaa pöytään, jotta täyte asettuu hyvin pohjan päälle.
Itse lisäsin vielä hiukan jäisiä kokonaisia puolukoita täytteen päälle.
Laita kakku jääkaappiin odottelemaan siksi aikaa, kun valmistat suklaatäytteen.

Meinasin unohtaa kuvan puolukkamoussesta niin tässä kuvassa on siksi jo suklaamousseakin 😅

Suklaamousse

200 g vaniljatuorejuustoa
2,5 dl kuohukermaa
150 g suklaata (minulla oli 120 g tummaa suklaata ja 30 g DaCapobitesejä)
3 liivatelehteä
tilkka kuumaa vettä

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
Vaahdota kerma. Lisää sekaan tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. 
Sulata suklaa palasina mikrossa puolella teholla 10 sekunnin pätkissä (itse lisäsin 120 g tumman suklaan sekaan n. 30 g DaCapobitesejä pienennettynä). Lisää sula, hieman jäähtynyt suklaa seokseen. 
Kuumenna vesitilkka ja puristele liivatteista vesi pois. Laita liivatteet kuumaan veteen sulamaan ja sekoittele 1-2 minuuttia, että hieman jäähtyy.
Lisää liivatevesi seokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
Ota kakku jääkaapista ja lisää suklaatäyte puolukkatäytteen päälle.
Sasoittele pinta esim. nuolijalla ja jälleen voit hieman kopautella vuokaa pöytään, että täyte asettuu hyvin. Ole suhteellisen nopea, koska tämä täyte jämähtää nopeasti suklaan ja liivatteiden ansiosta.
Itse lisäsin vielä tämän täytteen päälle pienittyjä DaCapobitesejä n. 20 g.
Laita kakku jälleen jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat suklaakiilteen.


Suklaakiille

1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl sokeria

3 dl maitoa



3 liivatelehteä


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 
Sekoita kattilassa sokeri ja kaakaojauhe keskenään. 
Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. 
Purista liivatteista vesi pois ja lisää joukkoon. 
Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi sekoitellen ettei tule paakkuja. 
Kaada varovasti kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa ainakin neljä tuntia tai seuraavaan päivään. Itse laitoin kakun pakastimeen hyytymään noin pariksi tunniksi, koska oli hiukan kiire ja erittäin hyvin hyytyi 👍

Ota kakku pois jääkaapista/pakastimesta. 
Jotkut tykkää koristella kakut niin, että reuna on vielä kiinni vuoassa, mutta minä irrotan tässä vaiheessa reunan varovasti. Sitten irrotan reunapaperin. Siirrän kakun vuoan pohjan päältä tarjoilualustalle (pohjan alla on edelleen se leivinpaperin palanen, joka sinne pingotettiin pohjan teko vaiheessa). Jäistä kakkua on helppo käsitellä.

Koristele kakku mielesi mukaan. Itse sulatin valkosuklaata kertakäyttöisessä pursotinpussissa kiehuvan veden avulla:
Paloittele suklaa pursotinpussiin (myös pakastuspussi käy).
Keitä vedenkeittimessä tai hellalla kattilassa vesi kiehuvaksi.
Laita suklaapussi lasiin tms. ja kaada päälle kiehuvaa vettä.
painele pussia esim. pikkulusikalla kuumassa vedessä niin, että kaikki suklaapalat on sulaneet.
Kuivaa pussi ulkopuolelta ja anna hiukan jäähtyä.
Leikkaa (kulmaan) pussiin pieni reikä ja koristele kakku haluamaasi tyyliin.

Itse tein kakun reunoille siis tuollaista raitaa kakun ympäri, kirjoitin keskelle tekstin ja tein sydämen. Lisäsin koristeeksi DaCapobitesejä (laitoin hiukan sulaa valkosuklaata "liimaksi") ja jäisiä puolukoita.



Äiti leikkaa kakkua 💓



       Paljon onnea maailman parhaalle äidille! 😍

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Minions-kakku

Murea mantelikakku