Murea mantelikakku


Laitetaanpas jakoon tällä kertaa jälleen kahvikakkuohje. Meillä jatkuu edelleen projekti "Mitä kakkua mummoni tarjosi aina sunnuntaisin" eli yritetään löytää SE OHJE jolla mieheni mummo leipoi kahvikakun joka sunnuntai, kun he vierailivat mummon luona mieheni ollessa lapsi.
Pettymyksekseni tämän projektin osalta täytyy paljastaa, että se ei ollut tämä kakku. Mutta mieheni toimiessa koemaistajana sain kuulla, että tämä kakku tulee kyllä jäämään ehdottomasti meidän tarjottava-arsenaaliin, koska kuori oli rapea ja kakku oli sisältä ihanan pehmeä. Mikä tärkeintä: maku oli taivaallinen vaikkei tämä ollutkaan SE KAKKU.

Ohje on kirjasta "Kahvipöydän kakut" (Kodin kokkikerho, 1982) ja hiukan muutin mm. paistolämpötilaa ja paistoaikaa alkuperäisestä ohjeesta. Meillä on tehokas kiertoilmauuni ja luultavasti alkuperäisessä ohjeessa on ollut käytössä ihan tavallinen uuni. Laitan ohjeeseen sulkuihin paistolämpötilan ja -ajan niin kuin ne alkuperäisessä ohjeessa on niin on sitten helppo leipoa kakkua myös jos käytössä ei ole kiertoilmauunia.

Murea mantelikakku (n. 2 l torvellinen kahvikakkuvuoka)

250 g voita
300 g sokeria (n. runsas 3½ dl)
6 munaa
(hiven suolaa, jos voi on suolatonta)
3 tippaa karvasmanteliöljyä
3 tippaa sitruunaesanssia
250 g vehnäjauhoja (n. 4 dl)
100 g perunajauhoja (n. 1 1/3 dl)
3 tl leivinjauhetta
200 g manteleita (tai valmista mantelirouhetta)
(pari lorausta maitoa/kermaa, jos munat ovat pieniä)

Hiero (vatkaa) voi ja sokeri kuohkeaksi.
Lisää (huoneenlämpöiset) munat yksitellen välissä hyvin vatkaten.
Lisää (suola,) manteliöljy ja sitruunaesanssi.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi taikinaan.
Sekoita. 
Lisää (rouhitut) mantelit ja sekoita.
Jos taikina vaikuttaa tässä kohtaa kovalta (jos munat ovat olleet pieniä) niin lisää taikinaan varovasti tilkka maitoa/kermaa. Sekoita.
Nosta taikinaa esim. puulusikalla tai nuolijalla kulhon yläpuolelle ja jos taikina putoaa raskaasti takaisin kulhoon niin koostumus on hyvä. 
Voitele ja korppujauhota (tähän kakkuun sopii parhaiten nimenomaan korppujauho vuoan jauhotukseen!) n. 2 litran vetoinen torvellinen kahvikakkuvuoka.
Nostele taikina tasaiseksi kerrokseksi vuokaan ja tasoita vielä pintaa hiukan.


Paista uunin alimalla tasolla 175 asteessa (180-200) n. 45-50 minuuttia (50-60 min). Kokeile paistoajan loppupuolella tikulla kypsyyttä. Kakku alkaa myös irrota vuoan reunoista kypsyessään.


Anna kakun olla hetki vuoassa (n. 5 min.) ja kumoa se sitten ritilän päälle huoneenlämpöön jäähtymään. Kakku ei saa saada yhtään kosteutta! Täysin jäähtyneen kakun päälle voit halutessasi ripotella tomusokeria, mutta mikäli tarkoituksesi on pakastaa kakku(a) (sopii erinomaisesti pakastettavaksi!) niin tee se heti kakun jäähdyttyä kunnolla ilman tomusokeri tms. kuorrutusta.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Minions-kakku