Kinkkukakku

                                               

Perunasalaatin, Tex Mex-piirakan ja juustotäytekeksejen lisäksi Pikku-Eetun 2-vuotissynttäreillä oli tarjolla tätä kinkkukakkua. 
Halusin tehdä voileipäkakkua, mutta tavallinen suorakaiteen tai neliön muoto ei minun silmääni miellyttänyt ja yleensäkin pyrin löytämään jotain "uutta" niin tähän tarpeeseen vastasi loistavasti Pullahiiren sivuilta löytämäni ohje kinkkukakkuun. 
Pullahiiri oli leiponut omansa sydämen muotoon ja niin olisin minäkin tehnyt, mutta valitettavasti minulta ei (vielä) löydy sydämen muotoista kahvikakkuvuokaa. Tein omani siis kahteen hiukan eri muotoiseen n. 2,5 litran vetoiseen kuivakakkuvuokaan. 
Tässä kakussa kokeilin myös ensimmäistä kertaa tehdä tomaattiruusun ja onnistuinkin omaksikin yllätyksekseni heti ensiyrittämällä ja kaikki 4 tekemääni ruusua onnistui hyvin 💪
Tässä alla nyt alkuperäinen ohje kaksinkertaisena eli halutessasi vain yhden 2,5 litraiseen vuokaan sopivan kakun puolita tämä ohje!

Kinkkuvoileipäkakku kahvikakkuvuokaan (n. 5 l/24-30 henk.)

2 pkt (ruis)paahtoleipää (a 700g) 


TÄYTE 1

500 g kinkkusiivuja
400 g maustamatonta tuorejuustoa
400 g paprika+sipuli (tai yrtti- tms.) tuorejuustoa
300 g creme fraichea
2 maustekurkkua
ruohosipulia
mustapippuria


TÄYTE 2

2 punaista paprikaa
200 g kurkkua
400 g maustamatonta tuorejuustoa
300 g creme fraichea
mustapippuria
suolaa


KOSTUTUS

n. 5 dl lihalientä

KUORRUTUS

4 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
suolaa
herneenversoja
tomaattia (minulla pakattuja luumutomaatteja)




Aloita homma leikkaamalla täytteen 1 kinkut pieniksi paloiksi. Leikkaa myös maustekurkut pieniksi kuutioiksi ja silppua ruohosipuli.
Yhdistä täytteen 1 ainekset kulhossa ja sekoita massaksi. Voit pehmittää tuorejuustoja ensin yksikseen kulhossa ja lisätä sen joukkoon muut aineet. Mausta mustapippurilla ja tarkista maku.

Valmista seuraavaksi täyte 2. Pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja raasta tuorekurkku. Sekoita (pehmitetty) tuorejuusto ja creme fraiche paprikakuutioiden ja kurkkuraasteen kanssa. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Tarkista maku. 

Vuoraa seuraavaksi valitsemasi kuivakakkuvuoka kelmulla. Kelmut saa tulla reilusti vuoan reunojen yli, jotta ne on helppo kääntää lopuksi kakun päälle.

Poista paahtoleivistä kovat reunat. 

Aloita kokoaminen laittamalla vuoan pohjalle kelmun päälle paahtoleivästä leikkaamiasi palasia.
Kostuta palaset lihaliemellä.

Levitä leipäpalojen päälle täytettä 1 n. 1-2 cm:n paksuudelta.

Leikkele taas paahtoleivästä sopivia palasia peittämään täyte ja kostuta leipäpalaset lihaliemellä.

Levitä nyt täytettä 2 leipien päälle jälleen 1-2 cm:n paksuudelta.

Laita vielä päällimmäiseksi kerros paahtoleipää ja kostuta tätäkin kerrosta, mutta maltillisesti, koska tästä tulee valmiina kakun pohja ettei se sitten ole aivan litsku.

Kääntele ylimääräinen kelmu kakun päälle ja tarvittaessa lisää vielä kelmua.

Tee toinen kakku samalla tavalla.

Laita kakku/kakut painon alle kylmään vetäytymään vähintään 6 tunniksi, mutta mielellään yön yli.

Vatkaa kuorrutetta/koristelua varten kerma ja lisää sen joukkoon tuorejuustoa sekä mausteet (suola, valkopippuri). Sekoita tasaiseksi ja maista. Tarvittaessa mausta lisää.

Poista kakun päältä kelmu (itse laitoin tässä vaiheessa kakun päälle leivinpaperin palasen, joka oli leikattu hieman kakkua suuremmaksi) ja kumoa kakku tarjoilualustalle/-lautaselle.

Poista kelmu kakun ympäriltä.



Levitä kuorrutusta kakun päälle haluamallasi tavalla. 




Voit halutessasi myös pursottaa kuorrutteella koristeita kakun alareunaan tai ihan minne itse haluat.



Minä halusin kakkuihin hyvin minimalistiset koristeet, joten käytin koristelussa vain herneenversoja ja tomaattiruusuja sekä tein kuorrutteesta alareunoihin ja korkeamman kakun sisärenkaaseen pursotuksia. Jokainen voi kuitenkin tehdä juuri sellaisen kakun sellaisilla koristeilla kuin haluaa.

Tomaattiruusua varten tarvitset siis tomaattia (mitä jämäkämpi tomaatti sen parempi!). Minulla oli pakattuja luumutomaatteja ja ne olivat oikein oivallinen valinta. Ne ovat muodoltaan hieman soikioita ja rakenteeltaan kiinteitä. Terävä veitsi on myös ehdoton! Minulla oli käytössäni keraaminen hedelmä-/vihannesveitsi. 
Aloita "kuorimaan" tomaattia aivan kuin omenaa eli ensin päältä "hattu" (aloita siitä päästä, jossa EI OLE "kantaa") ja siitä spiraalin muotoisesti etenet RAUHALLISESTI eteen päin. Yritä pitää koko ajan sama syvyys eli älä paina liikaa tai kevennä liikaa. On myös hyvä huolehtia, että kuorit suunnilleen samalta leveydeltä koko ajan.
Tehtyäsi riittävästi spiraalia lopeta se.
Aloita ruusun kääriminen siitä päästä JOHON LOPETIT. Kieritä tomaattinauhaa "rennosti" ettei se katkea. Kiepauta toisessa päässä oleva "hattu" ruusun alle ja näin ruusu pysyy hyvin pystyssä.



Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! 😋




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Murea mantelikakku

Minions-kakku