Minions-kakku


Nämä kakut olen tehnyt lapsenlapseni 1-vuotissynttäreille tammikuussa 2017. Ovat ensimmäiset sokerimassalla kuorrutetut kakkuni ja mielestäni onnistuin hyvin vaikka pieniä kauneusvirheitä niihin tulikin (mm. massa hieman repesi, kun olin liian hidas sitä kaulitsemaan ja se ehti kuivahtaa liikaa), mutta ei häiritsevissä määrin. Massat (valkoinen + musta) tilasin täältä, pohjat ja massan alle tulevan suklaakreemin (hiukan muokattu) ohjeet on täältä, molemmissa kakuissa oleva banaanimousse on mukaelma täältä löytyvästä banaanimoussesta ja molemmissa kakuissa oleva mustikkamousse on muokattu tästä hedelmämousseohjeesta. Minulla oli kaksi eri kokoista irtopohjavuokaa (24 cm ja 22 cm). Täytteitä tuli molempiin kakkuihin reilut kerrokset, joten molemmat kakut olivat noin 10 cm korkeita. Tälläkin kerralla tein kakkupohjat keskiviikkona, leikkasin ja täytin pohjat torstaina ja kuorrutin perjantaina. Juhlat olivat lauantaina, mutta kakut säilyivät oikein hyvinä vuorokauden jääkaapissa ILMAN KUPUA (kuvun alla sokerimassa alkaa "hikoilla" joten sokerimassakakut kannattaa säilyttää aina ilman kupua) ja maustuivat vielä lisää.





SUPERSUKLAINEN KAKKUPOHJA

24 cm:n vuoka


375g voita
375g (4,1dl) sokeria
6munaa
250g (4,1dl) jauhoja
87g (1,7dl) kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta

22 cm:n vuoka
250g voita
250g (2,7dl) sokeria
4 munaa
160g (2,6dl) vehnäjauhoja
60g (1dl) kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen joukkoon. Siivilöi kuivat aineet sekaan.
Paista 175 asteessa noin 60 min. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla.


MUSTIKKAMOUSSE

riittää yhden kakun (22-26 cm) kahteen väliin tai kahden kakun yhteen väliin

6 liivatelehteä
6 prk (a 125 g) vauvojen marjasosetta (minulla tässä Mustikkainen)
4 dl vispikermaa
250 g vaniljatuorejuustoa
n. ½ dl sokeria
n. 1 dl vaniljakreemijauhetta
n. ½ dl sitruunamehua
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon tuorejuusto, sokeri ja vauvansoseet ja sekoita. 
Lisää vaniljakreemijauhe ja sekoita tasaiseksi. 
Kuumenna sitruunamehu mikrossa, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liota liivatteet sitruunamehuun. 
Lisää liivateseos täytteeseen ja sekoita hyvin.

BANAANIMOUSSE

riittää yhden kakun (22-26 cm) kahteen väliin tai kahden kakun yhteen väliin

4 dl vispikermaa
250 g vaniljatuorejuustoa
1,5 dl sokeria
4-5 kypsää banaania
4 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä
1 sitruunan mehu (itse käytin valmista sitruunamehua n. ½ dl)
(muutama tippa Wiltonin keltaista pastaväriä)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahtoon tuorejuusto, sokerit ja haarukalla muusatut banaanit tai voit käyttää tehosekoitinta (niin kuin minä), jos banaanit eivät ole ylikypsiä (banaanit eivät ehtineet yhtään tummua, kun heti soseutuksen jälkeen lisäsin ne vaahtoon). 

Kuumenna sitruunamehu mikrossa ja lisää liotetut, puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen, samalla sekoittaen. 

Itse lisäsin vielä lopuksi Wiltonin keltaista pastaväriä, kun halusin täytteestä todella keltaisen. 

Täyte on valmis käytettäväksi ja se ei hyydy kovin nopeasti huoneen lämmössä (eikä banaanitkaan alkaneet tummumaan tai tummentamaan täytettä).

Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan. Täytä pohjat irtopohjavuoissa joissa olet ne paistanut. Laita kelmua ristikkäin vuokaan niin, että kelmut tulevat reilusti yli vuoan reunojen. 
Laita ensimmäinen pohjasiivu vuokaan ja kostuta haluamallasi nesteellä. Minulla näissä oli kaupan valmista kaakaojuomaa hiukan lämmitettynä, mutta yhtä hyvin voi käyttää vaikka kahvia, vaniljasokerilla maustettua vettä/maitoa tai jotakin mehua.
Levitä kostutetun pohjan päälle banaanimoussea noin puolet tekemästäsi määrästä.
Laita seuraava kakkupohja moussen päälle, kostuta ja levitä noin puolet mustikkamoussesta pohjan päälle. 
Laita viimeinen pohja päälimmäiseksi ja kostuta sekin.
Suojaa kakku kelmulla tiukasti ja laita kakku hyytymään ja makustumaan yön yli (tai väh. 6 tunniksi) jääkaappiin.


Täytekerroksista tulee tällä ohjeella todella runsaat, joten ei kannata säikähtää vaikka viimeinen täytekerros puhjineen tulisi vuoan "yli" (kuten kuvassa).

Vinkki: jos täytemousse vaikuttaa liian löysältä pysyäkseen kelmun avulla "paikoillaan" niin anna täytteen hyytyä esim. 15-30 minuuttia jääkaapissa ennen kakun väliin levittämistä. Liivatteella hyydytettävä mousse ei huoneen lämmössä jämähdä eikä lyhyessä ajassa jääkaapissakaan, mutta se menee hiukan jämäkämmäksi.

Aloita seuraava päivä valmistamalla kreemi. Massan alla tulee aina olla jokin eriste (joko kreemi tai ihan kermavaahto, mutta tässä tapauksessa kermavaahto on hiukan liian "höttöistä" raskaan sokerimassalevyn alle). Täytteissä käytetty liivate saa muutoin massan "sulamaan" ja tarjoilualusta lainehtii vettä. Eli: sokerimassa+liivate=EI EI ✋ Tämä pätee myös esim. sokerikoristeisiin liivatteella hyydytetyn juustokakun päällä -> pieni määrä kermavaahtoa tai sulaa suklaata koristeen ja kakun välissä estää tämän sulamisefektin. 

SUKLAAKREEMI

Tämä määrä riitti minulla molempien kakkujen kuorruttamiseen kahteen kertaan eli murukerros + päälimmäinen kuorrute

250g voita
2,5dl tomusokeria
2 dl kaakaotomusokeria
½dl kaakaojauhetta
2rkl maitoa
(n. 25 g sulatettua tummaa suklaata, tämä oma lisäys) 
Vaahdota huoneenlämpöistä voita hetki. 
Lisää keskenään sekoitettuja tomu-, kaakaotumusokeria ja kaakaojauhetta pienissä erissä vähitellen voivaahtoon. 
Vaahdota seosta n. 5-8 min. kunnes seos muuttuu kuohkeaksi. Lisää maito, jotta seos hieman notkistuu. Lisää lopuksi halutessasi sulatettu suklaa.

Poista irtoreuna kakun ympäriltä ja kelmu kakun päältä, aseta leikkuulauta tai lautanen tms. kakun päälle ja kumoa kakku siihen. Poista loppu kelmu ja irtopohja. Halutessasi voit vielä kertaalleen kumota kakun "ympäri", mutta se ei ole välttämätöntä. Minä halusin näissä tuon banaanimoussen päälimmäiseksi niin en enää kumonnut kakkuja toista kertaa.


Tasoita halutessasi kakun reunat terävällä veitsellä.
Levitä kakun päälle ja reunoille ohut kerros (ns. murukerros) kreemiä ja laita kakku esim. pakastimeen 15-20 minuutiksi tai jääkaappiin n. ½ tunniksi.
Levitä kovettuneen kakun päälle toinen, edellistä hiukan paksumpi, kerros kreemiä. Yritä saada tästä kerroksesta niin tasainen kuin mahdollista, koska mitä tasaisempi pohja on sitä tasaisempi on myös massa kakun päällä. Huolehdi ettei täytettä pilkota mistään kohtaa ettei se ala "hikoiluttaa" massaa. Käytä kreemin levittämiseen ja tasoittamiseen esim. lastaa tai raappaa tai mahdollisimman tasaista ruokailuveistä.


Ota massa esille. Massoja on monen värisiä ja suosittelen ainakin ensialkuun valitsemaan valmiiksi oikean värisen massan, mutta massan värjääminenkin onnistuu kyllä. Käytä värjäämiseen geelivärejä. Itse värjäsin tosiaan valkoisen massan keltaiseksi geelivärillä. Massan värjäämisestä löytyy todella hyvät ja yksityiskohtaiset ohjeet esim. täältä ja en niitä alakaan tässä nyt sen tarkemmin kertoa.
20 cm:n kakkuun riittää yleensä 500 g massaa, 24 cm:n kakkuun 750 g, mutta varsinkin ensimmäisellä kerralla kannattaa varata massaa reilusti. Massan menekkiin vaikuttaa myös kakun korkeus, mutta em. määrät riittävät hyvin max. 10 cm korkeisiin kakkuihin. Minulla oli näissä molemmissa kakuissa n. 750 g eli värjäsin keltaiseksi n. 1,5 kg valkoista massaa.

Ennen kaulimista massaa on hyvä vaivata hieman käsissä, jotta se lämpiää. 
Kaulitse massa tomusokerin (ja silikonialustan) avulla noin 2 mm paksuksi levyksi. Massalevyn tulisi olla reilusti kuorrutettavaa kakkua isompi. Mikäli massa alkaa repeillä niin kauli se uudelleen paksummaksi - varsinkaan aloittelijan ei kannata heti yrittää ohuinta mahdollista kuorrutusta.

Kaulittu massa nostetaan kakun päälle kaulimen avulla tai varovasti käsin. Jos massaan jää tomusokeria, voi sen hieroa varovasti pois aavistuksen kostutetulla keittiöpyyhkeellä tai vaikka kuivalla pullasudilla sutia. Reunat voi siloitella käsin. Aloita kakun päältä ja etene sitten reunoille. Massaa venytetään välillä sivulle ja samalla painetaan toisella kädellä kakkuun kiinni. Kun reunat on paineltu, leikataan ylimääräinen massa pois. Pizzaleikkuri on todella kätevä, jos ei omaa juuri tähän tarkoitukseen olevaa marsipaanityökalua. Jätä mieluusti reunoille ainakin 1 cm massaa ja viimeistele myöhemmin lähempää kakun reunaa mikäli tarpeen. 


Nyt kakku on valmiina koristelua varten. Itse tein siis Minion-hahmon naamat näihin. Harmaat lasit sain tehtyä, kun sekoitin puolet valkoista ja puolet mustaa massaa -> tulee harmaata massaa. Ruskeat silmät sain tehtyä kaakaojauheella värjätyllä valkoisella massalla. Etsin kaapeista 6 erikoikoista pyöreää muotiksi käyvää juttua (taisi olla kolpakko, juomalasi, lapsenlapsen nokkamuki ja pari muuta, mutta niitä en enää muista) ja niillä "leikkasin" harmaasta massasta 3 isoa ja 3 pienempää rinkulaa, valkoisesta massasta kolme isompaa ja 3 pienempää rinkulaa, ruskeasta 3 ja mustasta 3 rinkulaa. Kasasin rinkulat päällekäin käyttäen "liimana" vettä niin, että ne näyttivät silmiltä. Vapaalla kädellä vielä leikkasin veisellä harmaasta massasta pienet palat "lasien" ulkoreunoihin ja mustasta massasta myös vapaalla kädellä mustat "sangat" laseihin. Pienellä pyöreäpäisellä marsipaanityökakulla painoin mustiin "sankoihin" keskelle urat. Suut tein vapaalla kädellä leikaten mustasta massasta ja hiukset pyörittelin mustasta massasta.
Liimasin kaikki kasvojen osat kakun päälle ja reunoille vedellä.



                PALJON ONNEA MUMMAN PIENELLE LEXALLE! <3 <3

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Murea mantelikakku