Panda-kakku


Nyt olisikin sitten vuorossa tämä Panda-teemasynttäreiden "tähti" eli panda-kakku 🐼🎂
Niin kuin jo tässä postauksessa synttäreistä kerroin niin tänä vuonna päädyin tällaiseen melko yksinkertaisen näköiseen kakkuun. Tuossa linkittämässäni postauksessa on myös luettelot suolaisista ja makeista juhlatarjoiluista ja sieltä niitä on helppo käydä kurkistamassa.
Tämän kakun täytteenä on lakritsi- ja vadelmamousset liivatteettomina ja se onkin melkoinen haaste löytää noita kakun väliin sopivia mousseja liivatteettomina, mutta Kinuskikissalta löytyi hyvin näitä liivatteettomiakin vaihtoehtoja 👍
Minulla on tapana käyttää kakun leipomiseen 3 päivää eli 1. päivänä tehdään pohja (ja tässä tapauksessa myös esivalmistellaan täytteen lakritsi ganache), 2. päivänä pohja leikataan ja täytetään kakku ja 3. päivänä koristellaan (ja tässä tapauksessa "kootaan").
Kakku on koottu kahdesta pyöreästä kakkupohjasta (toinen 22 cm ja toinen 17 cm halkaisijaltaan) ja halusin kokeilla näihin 0,7- tai toiselta nimeltään 70%-kakkupohjia eli tämä tarkoittaa, että kakkuun käytettävien sokerin ja jauhojen paino on 70% munien painosta. Melkoista punnitsemista siis ja keittiövaaka sekä taskulaskin ovat tässä tavassa ihan ehdottomia apuvälineitä. En ole tämän kokeilun perusteella kuitenkaan vielä ihan täysin vakuuttunut tämän pohjan "ylivertaisuudesta", mutta kerta olikin vasta ensimmäinen. Uskon vahvasti, että kokeilen tätä tapaa vielä useitakin kertoja. 22 cm:n kakku on tehty 4 munasta ja 17 cm:n kakku 3 munasta.
Jauhoina on käytetty vehnä- ja perunajauhoja, molempia 50% jauhojen määrästä. 
Nyt sitten mennään itse ohjeeseen!

Aloita tekeminen kakkupohjista. Voit tehdä tällä 0,7-ohjeella tai käyttää mitä tahansa hyväksi kokemaasi ohjetta. Kannattaa kokeilla vaikka suklaakakkupohjaakin, jos haluaa tumman pohjan. Esimerkiksi tästä postauksesta löytyy ohje "supersuklaisiin" kakkupohjiin ja täältä taas hiukan "kevyempien" suklaapohjien ohje. Vaalean sokerikakkupohjan ohje löytyy vaikkapa täältä ja tässä ohjeessa on käytetty ns. lasitekniikkaa. "Perinteisen" sokerikakkupohjan ohjeen voit napata vaikkapa täältä.

Tässä nyt kuitenkin kerron kuinka tämä nimenomainen kakku on tehty.

0,7-kakkupohja

4 munan pohja (halk. 22-24 cm)

1. Punnitse munat eli riko 4 munaa vaa'an päällä olevaan astiaan.
Minulla oli tässä M-kokoisia munia ja niiden paino oli 203 g.


3 munan paino


2. Punnitse sokeri eli 70% munien painosta sokeria. 
Minulla siis tuli sokerin määräksi määräksi 0,7x203=142,1 eli 142 g
Sokerin punnitseminen 3 munan kakkuun


3. Jauhojen määrä on siis tuo sama 70% eli 142 g.
Minä jaoin tuon vielä kahtia (0,5x142 tai 142:2) joten sain kahden eri jauholaadun määrän jolloin:
vehnäjauhoja tuli 71 g ja perunajauhoja niin ikään 71 g.
Jauhot 3 munan kakkuun


4. Lisää jauhojen sekaan ½-1 tl leivinjauhetta.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (8-10 min.). 

Sekoita leivinjauhe jauhoihin.
Lisää jauhot mieluiten seulottuna vaahdon joukkoon ja kääntele ne esim. nuolijalla tasaisesti vaahdon joukkoon.


Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat (minä käytän vuokasprayta).

Kaada taikina vuokaan ja yritä olla mahdollisimman hellä ettei vuoka osu mihinkään eikä tärähdä, kun laitat sen paistumaan 175 asteiseen uuniin n. 35 minuutiksi.

3 munan pohja (halk.18-20 cm)

Toimi edellä mainitulla tavalla, mutta lähtökohtana on nyt vain 3 munan paino (kuvissa ylempänä tähän määrään painot)

Kokeile pohjien kypsyyttä puutikulla tms. paistoajan lähestyessä loppuaan varmistaaksesi pohjien kypsyyden. Heti, kun tikkuun ei jää taikinaa voit lopettaa paistamisen.

Tipauta pohjaa n. 20 cm:n korkeudelta pöydälle ja anna pohjien jäähtyä vuoissa.

Pohjien jäähdyttyä poista ne vuoista ja kääri kelmuun odottamaan seuraavan päivän leikkaamista ja täyttämistä.



Kakkupohjien valmistamisen jälkeen on syytä tehdä täytteeseen tulevaan lakritsitäytteeseen lakritsi ganache valmiiksi.

Minä tein näihin kahteen kakkuun täytteen alla olevalla ohjeella ja se riitti oikein hyvin kummankin kakun yhteen väliin.
Kick-karkkeja/-patukoita käytettäessä täytteestä tulee hieman "pehmeämmän" makuinen, koska Hopea-toffeessa on salmiakkia, joka "terävöittää" makua. Jokainen tekee omiin mieltymyksiinsä sopivista karkeista 😊

Lakritsi ganache ja -täyte (24-26 cm:n kakun 2 väliin)


250 g Hopea-toffeeta (voit käyttää myös Kick-karkkeja/-patukoita)
3 dl kuohukermaa
2 dl vispikermaa
(n. ½ dl vaniljakreemijahetta, tämä ei ole välttämätöntä!)

Aloita täytteen valmistaminen punnitsemalla Hopea-toffee karkit kulhoon.

Laita Hopea-toffeet kattilaan ja kaada kuohukerma päälle.

Keittele seosta miedolla lämmöllä ja sekoittele samalla niin kauan, että toffee on sulanut kerman joukkoon täysin.


Laita toffee-kermaseos jäähtymään ja anna sen jäähtyä TÄYSIN jääkaappikylmäksi eli mielellään seuraavaan päivään.

Jäähtynyttä lakritsi ganachea voisi käyttää kakun kuorruttamiseen tällaisenakin esim. valumakakussa valumana.

Seuraavana päivänä ota kylmä kerma-toffeeseos ja vatkaa siitä sähkövatkaimella kuohkea vaahto.
Jääkaappikylmä lakritsi ganache
Vaahdotettu lakritsi ganache

Täytettä varten vaahdota vispikerma ja yhdistä lakritsi ganachevaahto ja vispikermavaahto yhteen.
Valmis kakun täyte lakritsi ganachesta ja vispikermasta

Laita lakritsitäyte jääkaappiin odottamaan ja valmista seuraavaksi vadelmatäyte.
Myös tämä täyte riitti alla mainituilla aineksilla hyvin kahden kakun yksiin väleihin.

Vadelmatäyte (24-26 cm:n kakun kahteen väliin)

6 dl vispikermaa
1 dl sokeria
600 g vadelmia (pakaste)
8 rkl vaniljakreemijauhetta

Mikäli käytät ulkomaisia vadelmia niin aloita täytteen teko keittämällä jäisiä vadelmia hetki (n. 5 min) ja jäähdytä vadelmasose.

Vatkaa vispikerma ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä kermavaahto ja vadelmasose ja sekoita. 
Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhetta niin että täyte muuttuu jämäkäksi.

Täytä kakut samoihin vuokiin, jossa ne paistoit. 

Vuoraa vuoat kelmulla niin, että kaksi kelmun pätkää menevät ristiin ja reunojen yli jää vielä kelmua.



Seuraavaksi poista kakkupohjien päältä kelmut ja leikkaa pohjat kolmeen osaan.


Laita ensimmäinen kakkupohjan pala vuokaan kelmun päälle ja kostuta se.

Ota lakritsitäyte jääkaapista ja laita sitä kostutetun kakkupohjan päälle. Isompaan kakkuun tulee luonnollisesti enemmän täytettä, mutta täytteestä menee n. 2/3. Täyteväli on kohtalaisen paksu.


Aseta täytteen päälle toinen pohjan palanen ja kostuta sekin.

Laita jälleen pohjan päälle täytettä, nyt vadelmatäytettä. Täytteestä menee jälleen n. 2/3.

Aseta tämän jälkeen päälimmäiseksi viimeinen pohja ja kostuta sitäkin, mutta vain hiukan.

Kääri kakun peitoksi ylimääräiset kelmut ja tarvittaessa ota lisää kelmua.

Toista edellä mainittu menettely toisen kakkupohjan kanssa.

Laita pohjat hyytymään mielellään yön yli kylmään.

PANDAKAKUN KOKOAMINEN JA KUORRUTUS SEKÄ KORISTELU

Ota täytetyt kakut pois kylmästä ja avaa kelmut.
Kumoa isompi kakku (vartalo) esim. leivinpaperoidulle tarjottimelle ja poista loput kelmut.
Kumoa pienempi kakku (pää) leivinpaperoidulle lautaselle ja poista kelmut.
Ota pienemmän kakun irtopohjanvuoan pohja ja mittaa sen avulla isommasta kakusta pieni pala pois siitä kohdasta johon haluat pään yhdistää vartaloon.
Siirrä pienempi kakku lautaselta tarjottimelle ja asettele se isomman kakun "koloon".

Kuorruttamiseen käytin ns. stabiloitua kermavaahtoa. Stabiloitu kermavaahto pysyy hyvin muodossaan vaikka olisikin lämmin tai kakku olisi pitkään tarjolla. Tämä mun käyttämä keino on liivatteeton ja toimii esim. talvella, mutta kesäkuumalla parempi keino on liivatejauhetta sisältävä keino.


Stabiloitu kermavaahto

7,5 dl vispikermaa
400 g tuorejuustoa (mulla oli vadelman makuista)
250 g maitorahkaa
1,5 dl sokeria
3 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi.
Lisää tuorejuusto ja maitorahka sekaan ja vatkaa sekaisin.
Lisää vaniljakreemijauhetta, jotta vaahto jämäköityy.

Koristeiksi olin valinnut suklaakaurakeksejä (korvat ja tassut), irtokarkkimyynnistä sydämen muotoisia suklaanameja (silmät ja nenä) ja suun tein sulatetusta tummasta suklaasta ihan "vapaalla kädellä".

Kermavaahdon pursottamiseen käytin spagettityllaa (esim. tällainen).

Ensin levitin kakun päälle kauttaaltaan panda-muffineista jäänyttä valkosuklaa ganachevaahtoa. Tällä sain pinnan hieman tasoitettua, mutta tähän voi todella hyvin käyttää myös tätä kermavaahtoa (tästä tulee todella reilu satsi!). Pään ja vartalon rajat saa myös hyvin piiloon, kun kakun kuorruttaa tasaisesti joka puolelta jollakin.

Aettele korvien ja tassujen keksit paikoilleen.

Laita spagettitylla paikalleen pursotinpussiin. Täytä pussi kermavaahdolla.
Paina tyllaa alustaa vasten kevyesti ja vedä ylös päin samalla puristaen kermavaahtoa. Yritä olla nopea ettei kermavaahto sula pussissa lämpimien käsien vaikutuksesta.
Pursottele "turkki" pandalle koko pääliosan alueelle lukuunottamatta tietenkään korvia ja tassuja.
Minä en pursotellut sivuja, mutta voi nekin pursottaa, jos haluaa.

Asettele silmät ja nenä paikoilleen.

Sulata pari palaa tummaa suklaata esim. minigrip-pussissa kaatamalla pussin päälle kuumaa vettä.
Leikkaa pussista pieni pala kulmasta pois ja pursottele suu haluamallasi tavalla.

Näin on söpö panda-kakku valmis tarjottavaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Murea mantelikakku

Minions-kakku