Hanna-mumman jouluomenakakku


Jouluisten reseptien jako jatkuu tänään tällaisella itse kehittelemälläni reseptillä. Tämä syntyi (kuten monet reseptit syntyvät) tarpeesta saada "upotettua" pöydällä pyörineet omenat johonkin. Meille ei pitäisi ostaa omenoita ollenkaan, kun ei niitä kuitenkaan kukaan syö sellaisenaan, mutta näin leivontaan ne saa kyllä menemään.

Jouluisen tästä reseptistä tekee tietysti mausteet, jouluiset mausteet.

Ohjeella tulee yksi n. 1½ litran vetoinen vuoallinen tai kuten minulla tässä pari pienempää vuoallista.


Taikina

200 g voita t. margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

n. 3 kpl esim. Granny Smith-omenoita
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta


Valmistus

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
Kuori ja raasta omenat.
Sekoita mausteet omenaraasteeseen ja anna maustua sen aikaa, kun valmistat taikinan.
Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää vaniljasokeri ja vehnäjauhot joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Sekoita.
Lisää lopuksi maustettu omenaraaste ja kääntele taikina sekaisin. Mitään rajua vatkausta ei enää tarvita!
Voitele (ja halutessasi/tarvittaessa jauhota) n. 1½ litran kakkuvuoka ja kaada taikina sinne. 
Tasoita taikinan pinta.



Vinkki! Käyttäessäsi torvivuokaa vedä esim. pikkulusikalla vako torven ympäri tai käyttäessäsi pitkän mallista vuokaa niin keskelle taikinaa pituussuunnassa. Tämä auttaa kakkua paistumaan tasaisemmin.

Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n. 40-50 minuuttia. Huomioi jälleen kerran uunien erilaiset paistotehot! Kokeile kakkua esim. puutikulla varmistaaksesi kypsyyden, mutta ÄLÄ AVAA UUNIN LUUKKUA ENNEN KUIN VÄHINTÄÄN PUOLET (N. 20-25 MIN.) OHJEAJASTA ON KULUNUT.
Mikäli pinta alkaa tummua liikaa niin peitä kakku leivinpaperilla tai folion palalla. 

Anna kakun jäähtyä vuoassaan n. 10-15 minuuttia ennen kumoamista. Halutessasi voit koristella TÄYSIN JÄÄHTYNEEN kakun tomusokerihunnulla tai tomusokeri-vesikuorrutteella tai valkuais-tomusokeripikeerillä tai millä tahansa haluamallasi tavalla. Koristelu ei tietenkään ole välttämättömyys, kakku on hyvää ilman mitään koristeluitakin.
Tämäkin sopii hyvin jouluviemiseksi kauniisti pakattuna esim. sellofaaniin. Kakun ympärille voi myös kietoa jouluista koristenauhaa tms. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Minions-kakku

Murea mantelikakku