Piparkakkudonitsit Suomi-teemalla


Tallaisilla ihanilla Annin Uunissa-blogista bongatuilla piparkakkudonitseilla juhlistettiin meillä Suomen 101-vuotispäivää 6.12.2018.

Niin kuin olen jo moneen kertaan ehtinyt kertoa niin mun vasemman käden ranne on leikattu viime kuussa ja värttinäluun murtuma on sieltä korjattu metallilevyllä ja ruuveilla. Käsi on edelleen kipeä ja jäykkä ja sillä ei saa (saatika, että edes pystyisi!) nostaa mitään kahvikuppia painavampaa. Tämä ja se tosiasia ettei käsi taivu ranteen kohdalta oikein mihinkään suuntaan vaikeuttaa huomattavasti tätä leipomisjuttua. 

Halusin kuitenkin itsenäisyyspäiväksi leipoa jotain ja oli vain löydettävä ohje, jonka pystyy toteuttamaan yhdelläkin kädellä 😉 ja näihin törmäsin sitten ihanan Annin blogissa.

Näissä yhdistyy kivasti joulun maut ja itsenäisen Suomen teema koristelun väreissä. Koristelukin oli helppo toteuttaa "yhden käden taktiikalla", koska sen ei ollutkaan tarkoitus olla mikään pikkutarkka piperrys. Lisäksi koristelua on helppo muuttaa ja seuraavaaksi kokeilenkin näitä ihan vain kaneli-sokerissa kieritettyinä.

Tässä ohje näihin ihanan makuisiin jouludonitseihin joita minulle tuli 12, koska tein nämä ihan normaalikokoisella donitsipellillä (Annin ohjeessa käytetty minidonitsipeltiä).

Taikina

2,5 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl soodaa

ripaus suolaa

1 tl vaniljasokeria

1 tl jauhettua kardemummaa

1 tl kanelia

1 tl jauhettua neilikkaa

1 dl maitoa

2 rkl tummaa siirappia

1 kananmuna

50 g sulatettua voita

Valmistus


Sekoita kuivat aineet ja mausteet keskenään isossa kulhossa.

Sulata voi ja anna jäähtyä kunnolla.

Sekoita maito, siirappi, muna ja sula jäähtynyt voi toisessa kulhossa.


Lisää maito-siirappi-muna-voi-seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Voitele donitsipelti.

Laita donitsitaikina pursotuspussiin ja leikkaa päästä pieni pala pois.

Pursota taikinaa donitsipellin koloihin noin puoleen väliin saakka.



Paista donitseja 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 6-7 minuuttia. Seuraa paistumista tarkasti ettei donitsit paistu liikaa ja niistä tule kuivia.

Anna donitsien jäähtyä ritilällä hyvin ennen koristelua.


Minä käytin kortisteluun sulatettua valkosuklaata. Pienen osan värjäsin geelimäisellä sinisellä elintarvikevärillä siniseksi. 

Suklaalla koristellessa kannattaa olla nopea, koska suklaa jähmettyy tosi nopeasti! 

Osaan laitoin valkosuklaan lisäksi sinisiä nonparelleja.

Koristelun voi ilman muuta tehdä myös vesi-tomusokerikuorrutteella tai valkuais-tomusokeripikeerillä. Nämä ovat vain meidän makuumme liian makeita niin siksi kuorrutukseksi valikoitui tuo valkosuklaa.




Onnea vielä näin jälkikäteenkin itsenäiselle 101-vuotiaalle Suomelle! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Minions-kakku

Murea mantelikakku