Pappilan piparkakku


Nythän on jo joulukuu! Kylläpä aika rientää vaikkei oikein mitään saa tehtyä tuon käden vuoksi 😒 Tänään ajattelin kuitenkin yrittää leipoa hiukan, mutta siitä myöhemmin. 
Tässä olisi teille nyt kuitenkin joulukuun kunniaksi tällainen tosi herkullinen ohje. Itse leivoin tämän jo lokakuussa, kun halusin kahvin seuraksi jotain herkullista. 
Rakastan joulun makuja ja tuoksuja, joten lukuisia leivontakirjojani selaillessa tämä oikein pomppasi yhdestä silmilleni. Monissa kirjoissa tämä on eri nimellä (esim. pehmeä piparkakku), mutta tässä haluan käyttää tätä nimeä jolla se oli "Kodin herkkuleivonnaiset"-kirjassa vuodelta 1994.
Tuo vuosi on minulle erityisen merkityksellinen, koska silloin tapasin mieheni ja aloin odottaa myös esikoistamme ja joulu 1994 oli ensimmäinen, jonka vietimme yhdessä mieheni kanssa 💕

Mutta nyt siis tähän herkulliseen ohjeeseen. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen käytin sokerina tavallisen valkoisen sokerin tilalla tummaa ruokokidesokeria. Siitä tulee kakkuun vielä ihana karamellimainen maku. Voit toki käyttää ihan valkoista sokeria, jos sinulla ei kaapissa ole tuota ruokokidesokeria.

100 g voita/margariinia
2 kananmunaa
2 dl sokeria/ruokokidesokeria
1½ dl (n. 150 g) kermaviiliä
1½ tl inkivääriä
1½ tl neilikkaa
2 tl kanelia
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa TAI 2 tl leivinjauhetta

Voitele ja jauhota (itse käytin tässä mantelijauhetta) pitkulainen tai pyöreä n. 1½ litran vuoka. 



Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi.



Lisää kermaviili, rasva, mausteet ja jauhot joihin on sekoitettu sooda tai leivinjauhe. 





Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 45 minuuttia. Huomioi taas uunien erilaiset paistotehot! Kokeile kakun kypsyyttä työntämällä puutikku kakun keskelle n. 30 minuutin paiston jälkeen ja jos kakku alkaa tummua liikaa päältä niin laita kakun päälle foliopalanen tai leivinpaperi.




Anna kakun jäähtyä vuoassa hetken aikaa ja kumoa se sitten ritiliän päälle jäähtymään kunnolla.



Nauti glögin tai kahvin seurana ja nauti joulun tuoksuista ja mausta 🎅



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Minions-kakku

Murea mantelikakku