Lumihiutalejoulutortut (+ 2 voitaikinaohjetta)


Käväisin eilen äidin luona ja äiti toivoi, että leipoisin hänen kanssaan joulutorttuja. Suostuin tietysti ja ehdotin äidille josko kokeiltaisiin tätä tämän vuoden "trendimallia" eli lumihiutaletta. Niimpä minäkin pääsin kokeilemaan tätä mallia ja oikein kauniita mielestäni tulikin.

Itse leivon meille joulutortut vasta luultavasti lauantaina (22.12.) tai sunnuntaina (23.12.), mutta ehdottomasti teen tällä mallilla ainakin suurimman osan.

Malli on siitäkin hyvä, että torttuun ei jää niitä kuivia sakaroita, jotka itselläni ainakin jäävät yleensä syömättä. Herkullisin kohtahan perinteisessä joulutortussa on se hillokohta siinä keskellä. Tässä mallissa hillo on jakautunut tasaisesti koko tortulle eli koko torttu on herkullinen 👌

Mitään sen kummempaa ohjetta ei sinällään tähän blogipostaukseen liity, koska käytimme kaupan valmista torttutaikinaa (ja sitä itsekin käytän sitten kotona), mutta toki taikinan voisi tehdä itsekin ja tässä teille 2 ehdotusta, jota voitte halutessanne käyttää (ohjeet on Valion Lämpimäisiä-leivontaohjevihkosesta vuodelta 1997).


Rahkavoitaikina

1 prk (250 g) maitorahkaa
250 g (meijeri)voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita maitorahkaan pehmeä voi.
Lisää vehnäjauho-leivinjauhoseos.
Sekoita nopeasti tasaiseksi.
Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri kelmuun.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa vähintään tunti ennen kaulintaa.

Sekoitettu voitaikina

200 g (meijeri)voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä

Nypi voi ja jauhot sekaisin.
Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
Muotoile suorakaiteeksi ja kääri kelmuun.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa vähintään tunti ennen kaulintaa.

Tässä kuitenkin vaihekuvia tämän torttumallin teosta:


Torttutaikinalevyt leikataan kahtia ja luumuhillo (suosittelen kokeilemaan myös viikunahilloa, se on erittäin hyvää!) laitetaan nokareeksi neliön keskelle. Neliön kulmat nostetaan hillon yläpuolelle yhteen (kuvassa vasen ylälaita).


Nostele myös neljä muodostunutta "uloketta" hillon päälle niin, että saat ns. taikinapallon. Käännä taikina saumakohta alaspäin pellille ja paina kevyesti peltiä vasten.


Leikkaa torttuun neljä viiltoa kuvan osoittamalla tavalla. 
Vinkki! Voit käyttää terävää veistä, mutta tosi kaunis tulee jos käytät viiltojen tekoon torttupyörää. Itsekin käytin sitä tämän ensimmäisen tortun jälkeen :)


Tee suraavat viillot edellisten viiltojen puoliväliin. Viillot saavat olla lähes keskustaan asti, mutta varo katkaisemasta torttua!


Painele muodostuneita "sakaroita" päistä hieman lyttyyn, jotta muodostuu kauniimpi lumihiutalemuoto.


Yllä olevissa kuvissa näkyy torttupyörällä tehdyt kauniit kuviot versus veitsellä tehdyt viillot.

Voitele tortut kananmunalla ja paista 225 asteisessa uunissa keskitasolla 10-15 minuuttia.

Halutessasi koristele vielä täysin jäähtyneet tortut tomusokerihunnulla.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Minions-kakku

Murea mantelikakku