Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 1)


Päätin tehdä tästä tähän astisen leipomis"urani" vaativimmasta kakusta kaksioisaisen postauksen. Syy tähän on se, että muutoin postauksesta olisi tullut pidempi kuin nälkävuosi ja näin osiin jaettuna joku jopa saattaa jaksaa lukea tämän :) Tein tämän kakun miniäkokelaalleni hänen 18-vuotispäivänsä juhlistamiseen. 
Kuvan valmiista kakusta voit käydä katsomassa vaikka "Hanna-mumman köökissä" facesivuilla (ja hyvin mielellään myös tykätä sivusta 👍).
Valumat nyt ei onnistuneet ihan sillä tavalla kuin olin ajatellut, mutta harvoinhan mikään ekalla kerralla onnistuukaan ihan just niin kuin olet mielessäsi kuvitellut. En siis tästä masentunut (eikä kenenkään pitäisi) vaan yritin ottaa opikseni.

Tätä postausta (tai osa 2 postausta) ei ole tehty kaupallisessa yhteistyössä, mutta minusta on mukava jakaa hyviä vinkkejä ostospaikoista/tuotteista, joten laitan tähän myös linkit kauppoihin/nettikauppoihin/tuotteisiin, joista olen ostanut tarvikkeita/aineita tähän kakkuun. 

Pohjana toimi tällä kertaa suklainen kakkupohja ja löysin täältä Annin Uunissa-blogista tämän ihanan  mehevän pohjan ohjeen. Halusin pohjakerroksista melko ohuet, että sain kakulle korkeutta riittävästi. Tämä pohja on myös helppo tarvittaessa tehdä gluteenittomana ja/tai vegaanisena (tähän muutokseen ohjeet tuolla alkuperäisessä paikassa).


OHJE

4 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
3 dl tummaa (leivonta)kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
2 dl maitoa
0,75 dl öljyä (alkup. ohjeessa kookosöljy, mutta mulla ei ollut joten käytin ihan rypsiöljyä)
2 kananmunaa
2 tl vanilja-aromia (saa ihan ruokakaupasta)
2 dl kuumaa kahvia (tai kuumaa vettä)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda ja suola isossa kulhossa.
Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy, kananmunat ja vanilja-aromi ja lisää hiljalleen jauhoseokseen koko ajan sekoitellen.
Jatka sekoittamista ja lisää kuuma vesi tai kahvi hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
Voitele kaksi halkaisijaltaan 18-20 cm kakkuvuokaa vuokaspraylla (minä käytin ihan ruokaöljyä ja 20 cm:n irtoreunavuokaa sekä tätä 20 cm:n vuokaa).
Laita pohjalle halutessasi leivinpaperi.
Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista noin 30-35 minuuttia (jos paistat yhdessä vuoassa on paistoaika n. 1 tunti). Tarkista kypsyys puutikulla!
Anna kakkujen tai kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen jäähtymään.
Ennen täyttöä tasoita kakkujen pinta ja leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Jos leivoit yhden kakun saat 2-4 kerrosta riippuen vuoan koosta.



Pohjat paistettuina.


















Pohjat kumottuina.



















Pohjat tasoitettuna ja leikattuina.














Mikäli on aikaa (nyt oli) niin yleensä teen pohjan yhtenä päivänä, suojaan ne hyvin kelmulla ja laitan jääkaappiin yön yli. Leikkaan pohjan, valmistan täytteet ja täytän pohjan (irtopohjavuokaan) seuraavana päivänä ja laitan jälleen kelmulla hyvin suojattuna jääkaappiin maustumaan yön yli. Kuorrutan ja koristelen sitten vasta kolmantena (yleensä tarjoilupäivänä). Jos aikaa ei ole kolmea päivää niin pohjat, leikkaamisen ja täyttämisen voi tehdä samana päivänä, mutta erehdyksen kautta olen oppinut, että hyytymis-/makustumisaikaa on oltava se noin vuorokausi VARSINKIN MIKÄLI TÄYTTEET OVAT LIIVATTEETTOMIA kuten tässä kakussa on. 

Halusin tähän kakkuun siis liivatteettomat täytteet. Muita vaatimuksia täytteille oli raikkaus ja suklaa. Nyt, kun pohjat olivat jo suklaiset niin pelkkä suklaamousse täytteenä kuulosti lähinnä "tunkkaiselta" ja liian makealta niin hain raikkautta suklaan kanssa yhteen sopivasta sitruunasta. Täytteiksi valikoitui näin tämä "Täydellinen suklaamousse" Annin Uunissa-blogin ohjetta mukaillen sekä sitruunaiseksi täytteeksi tämä Suklaapossun liivatteeton sitruunamousse. Sitruunamousseohjeessa oli mansikoita laitettu moussen päälle ja päätin laittaa mansikoita myös suklaatäytteen päälle. Alla olevat ohjeet on mitoitettu tähän 20 cm:n kolmikerroksiseen kakkuun ja ohjeilla tulee reilut kerrokset (suklaata yhteen väliin ja sitruunaa kahteen väliin) ja molempia mousseja jää vielä hiukan ylikin. Nämä molemmat täytemousset voi valmistaa myös maidottomina ja vegaanisina, ohjeet näihin muutoksiin noissa alkuperäisissä ohjeissa.




SUKLAAMOUSSE (liivatteeton)

200 g suklaatuorejuustoa
0,75 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
2,5 dl vispikermaa
200 g tummaa suklaata (mikä tahansa tumma suklaa käy, myös maustetut)

Sulata suklaa mikrossa (puolella teholla ensin 30 sek., sitten sekoitus ja jatka 10 sek. -> sekoitus rytmillä niin kauan, että suklaa on sulanut).
Sekoita tuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa ja vatkaa kerma toisessa kulhossa.
Lisää sulatettu suklaa tuorejuustoseokseen rivakasti vatkaten.
Lisää kermavaahto tuorejuusto-suklaaseokseen ja vatkaa tasaiseksi.
Mousse on valmista levitettäväksi kakun väliin.



SITRUUNAMOUSSE (liivatteeton)

2,5 dl kuohukermaa
2,5 dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa (käy myös maustamaton tai vaikka vanilja)
n. 1 dl (Tesco finest) lemon curdia
½ dl Sallisen vaniljakreemijauhetta

LISÄKSI:

n. 500g tuoreita mansikoita

Vatkaa kermat vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu
tuorejuusto ja sitruunatahnaa. Maista! Lisää kreemijauhe joukkoon
voimakkaasti vatkaten. Maista taas. Täytteen olisi hyvä maistua selvästi
sitruunalle tässä vaiheessa, sillä maku miedontuu hieman kakun välissä.

Leikkaa mansikat haluamallasi tavalla, joko pieniksi paloiksi (kuten minä tässä) tai vain puoliksi tai siivuiksi - ihan oman maun mukaan.



KAKUN KOKOAMINEN

Aloita kakun kokoaminen irtopohjavuokaan vuoraamalla vuoka kahdella ristikkäin asetetulla tuorekelmusuikaleella. Kannattaa huolehtia, että kelmu tulee reilusti vuoan ulkopuolelle niin kakun suojaaminen hyytymisen ajaksi helpottuu, kun kelmua on jo valmiiksi riittävästi vuoan ulkopuolella.
Aseta pohjalle yksi kakkupohja ja kostuta se. Itse käytin kostutukseen kahvia, mutta voi käyttää esim. vaniljasokerilla maustettua maitoa, mehua tai mitä haluaa. Levitä kostutetun pohjan päälle reilusti sitruunamoussea. Ripottele tai asettele mansikoita moussen päälle. Nosta toinen pohja vuokaan ja kostuta. Levitä suklaamoussea reilusti pohjan päälle ja moussen päälle jälleen mansikoita. Nosta kolmas pohja vuokaan ja kostuta jälleen. Laita sitruunamoussea ja levitä loput mansikat moussen päälle. Nosta viimeinen pohja päälle ja muista kostuttaa sekin. Ei kannata huolestua vaikka viimeinen moussekerros ja viimeinen pohja tulee vuoan reunan yläpuolelle, saat "ylimääräisellä" kelmulla tavallaan "vedettyä" kakun tukevaksi. Kiedo kelmu tiukasti kakun päälle. Laita kakun päälle esim. leikkuulauta painoksi ja laita kakku jääkaappiin vetäytymään. Anna olla kylmässä yön yli.



Tässä sitten vielä huomioitani: 

Pohjasta tuli tällä ohjeella todella mehevä ja olisi voinut olla mahdollista leikata pohjat myös kolmeen osaan, jos olisi ollut terävä sahalaitainen veitsi niin pohjista olisi tullut ohuemmat ja näin kerroksia olisi voinut tehdä vielä enemmän.
Vaniljakreemijauheita on useampaa eri merkkiä ja ne kaikki toimivat hiukan eri tavalla tai niiden "teho" täytteiden/ jämäköittäjänä on erilainen. Tämä vaikuttaa määrään, jota ko. merkkistä kreemijauhetta lisätään kerman sekaan. Itse käytän Sallisen vaniljakreemijauhetta, sitä myydään ihan ruokakaupassa (Alepasta tms. en mene takuuseen, mutta vähintään S-Marketin kokoisissa ainakin) ja käsitykseni mukaan sitä tarvitaan määrällisesti vähemmän kuin esim. Milletti vaniljakreemijauhetta, jota myydään ainakin K-ryhmän kaupoissa (200g:n pusseissa). 
Saatan tähän lisäillä huomioita/vinkkejä, kun niitä tulee mieleen :)

Tässäpä tämä ykkösosa nyt sitten oli - yritän mahdollisimman pian saada tehtyä kakkososan, jossa sitten ohjeet kakun päällystämiseen, koristeisiin ja koristeluun.







 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Murea mantelikakku

Minions-kakku