Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)



No niin. Tässä tulisi sitten tämä osio numero kaksi, jossa kerron tarkemmin kakun kuorruttamisesta (musta suklaakreemi ja kultainen valuma), koristeiden teosta ja koristelusta. 

Jälleen tähdennän ettei tätä postausta ole tehty kaupallisessa yhteistyössä, mutta tulen linkittämään käyttämiäni aineita niin muidenkin on niitä helpompi sitten löytää.

Tein ensimmäistä kertaa tuollaisen "suklaa"purjeen, värjäsin ensimmäistä kertaa voi-sokerikreemiä ja lisäksi tein ensimmäistä kertaa valumia sekä värjäsin sitä tomuvärillä. Moni juttu siis pääsi kokeiluun ensimmäistä kertaa tässä kakussa.




Aloitetaan tästä purjekoristeesta. Inspiraation tähän sain katsottuani "Koko Suomi leipoo" -sarjan viimeisimmän kauden ja sen voittaja, Jaana, käytti tämän tyylisiä koristeita (paljon hienompia tosin 😁) kakuissaan. Pakkohan sitä oli sitten googlettaa tämä Jaana ja löysinkin hänen bloginsa täältä 💓 Käykää ihmeessä katsomassa - Jaanahan on voittanut myös kakunkoristelun SM-kisat vuonna 2016. 
Mutta nyt siis tuohon purjeeseen!


PURJEKORISTE

100 g PME Candy buttonseja tai muuta halutun väristä "feikkisuklaata"

Sulata karkkinapit mikron kestävässä astiassa puolella teholla ensin minuutin verran, sekoita ja sitten 15-30 sek. "sykleissä" välillä sekoitellen niin kauan kunnes napit ovat sulaneet. 

Asettele pulloja tms. tai tee foliosta tuollainen "muotti" jolla saat sulan suklaan muotoutumaan.

Kaada sula suklaa silikonimaton päälle ja tasoita tasaiseksi ja haluamasi suuruiseksi levyksi.

Nosta silikonialusta suklaineen leikkuulaudan päälle tekemäsi "muotin" päälle ja muotoile haluamaasi muotoon.

Ripottele purjeen päälle kultatomua pensselillä (ÄLÄ KOSKE PENSSELILLÄ SULAAN SUKLAASEEN!).

Nosta kylmään jähmettymään.



Nämä "feikkisuklaat" eroavat oikeasta suklaasta siinä, että niitä ei tarvitse temperoida niiden pysymiseksi kiiltävänä ja hyvännäköisenä sulatuksen jälkeen. Niitä on helppo siis käyttää koristelussa ja kuorruttamisessa. Ne maistuvat lähinnä makealta ja ehkä vähän vaniljalta - paitsi jotkut tietyn makuiseksi tehdyt esim. nämä. Voit halutessasi lukea lisää temperoinnista vaikkapa täältä. Tuolla Kakkumonsterin sivulla on myös video aiheesta - todella hyvä infopläjäys, kannattaa käydä katsomassa.

Seuraavaksi valmista kreemi kakun päälle. Itse suosin kreemissä suklaista versiota ja teen sen margariiniin - en voihin - koska tällöin siitä tulee pehmeämpää ja helpommin levitettävää. Marenkikreemi on kuulemma myös silkkisen pehmeää, mutta minulla ei ole (vielä ainakaan) siihen tarvittavia välineitä, joten siksi olen päätynyt tähän margariinista valmistettuun voi-sokerikreemiin.


SUKLAAKREEMI

200 g tummaa suklaata
250 g pehmeää voita

1 dl suklaan makuista tomusokeria
3 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia 


Vaahdota voi ja tomusokerit kuohkeaksi vaahdoksi (n.7 min.). Lisää sulatettu ja jäähdytetty suklaa. Lisää vanilja. Sekoita tasaiseksi. 

Tässä suklaakreemi ennen värjäämistä


Värjää kreemi lopuksi. Suklaakreemin värjäämiseen käytin Wiltonin mustaa pastaväriä. Väriä meni reilusti (vähän vajaa puoli purkkia!) ja heti värjäämisen jälkeenkään väri kreemissä ei ollut musta vaan pikemminkin tumman harmaa. Väri kuitenkin syvenee kylmässä säilytettäessä.


Amerikkalaisilta leivontasivuilta asiaa tarkasteltuani tuli eteeni maininta "mustasta kaakaojauheesta" (esim. tällainen) jota käytettäessä väri on heti alkuunsa paljon tummempi ja väriainetta ei tarvitse käyttää niin paljoa, mutta suomalaisten kauppojen nettisivuilta en mustaa kaakaojauhetta löytänyt. Eli näillä siis oli mentävä. 

KAKUN KUORRUTTAMINEN KREEMILLÄ

Ota kakku kylmästä pöydälle ja avaa irtopohjavuoan reuna. 
Nosta reuna varovasti pois kakun ympäriltä. 
Poista kelmu kakun ympäriltä ja aseta esim. lautanen tai leikkuulauta kakun päälle ja käännä kakku "päälaelleen" alustan päälle.
Poista irtopohjavuoan pohja ja loppu kelmu kakun päältä.
Aseta neljä palaa leivinpaperia kakun päälle niin, että keskelle jää "päällystämätön" kohta ja leivinpaperin palat tulevat reilusti yli kakun reunojen.
Aseta päälimmäiseksi kakkupahvi (tai muu tarjoilualusta esim. lautanen). 
Kumoa jälleen kakku toisin päin ja ota nyt päälimmäiseksi tullut lautanen tai leikkuulauta pois kakun päältä.
Kakku on nyt oikein päin tarjoilualustalla, joka on suojattu leivinpaperilla.
Voit terävän veitsen avulla halutessasi tasoitella kakun reunoja.



Levitä kreemiä esim. palettiveitsen avulla kakun reunoille ja päälle ns. murukerrokseksi eli hyvin ohuelti, mutta silti peittävästi.
Levitettyäsi murukerroksen kauttaaltaan kakun päälle nosta kakku kylmään jähmettymään n. 15 minuutiksi.


Ota kakku jälleen käsittelyyn ja levitä päälle toinen kerros kreemiä. Nyt kreemikerros saa olla paksumpi ja yritä saada tästä kerroksesta mahdollisimman tasainen, koska valuma tehdään tämän kerroksen päälle. Nosta kakku jälleen kylmään. Nyt kakku voi olla kylmässä ihan huoletta kauemmankin aikaa jolloin värikin alkaa tummentua.



VALUMIEN TEKO

Käytin valumien tekoon tätä valmista sekoitusta. Tuo 100 g jauhetta + 14 ml nestettä EI RIITTÄNYT näihin valumiin vaan jouduin lisäämään sekä jauhetta että nestettä kesken kuorruttamisen, jolloin ensin levitetty kuorrute ehti jo jämähtää kylmän kakun päälle ja lopputulos oli ärsyttävän epätasainen. Tässä leipomisessa on kuitenkin se hauska puoli, että aina oppii uutta ja seuraavalla kerralla teenkin heti suosiolla suuremman satsin kuorrutetta.

Tein ensin "valumat" ympäri kakkua käyttämällä pursotinpussia ja pyöreää tyllaa. Sitten levitin kuorrutetta kakun päälle.

Ennen kakun viemistä jälleen kylmään laitoin vielä kakun alareunaan kullan värisiä sokerihelmiä, jotka tilasin täältä (mutta nyt niitä ei enää heidän valikoimassaan ollut).



Seuraavaksi valmistin kultaisen "maalin" sekoittamalla pieneen määrään kirkasta alkoholia tätä kultaista tomuväriä.


 Ota nyt kakku jälleen työtasolle ja maalaa valkoiset jähmettyneet valumat ja päällinen tällä "kultamaalilla".


Nyt kakku on valmis koristeltavaksi valmistamallasi "purjeella" (tein terävällä veitsellä viillon kakun päälle, jotta sain työnnettyä purjeen siihen pystyyn) ja haluamillasi muilla koristeilla. 
Minulla tässä oli purjeen lisäksi mustasta sokerimassasta pyörittelemiäni "helmiä", kun en löytänyt mistään mustia sokerihelmiä ja tämä kynttilä.


Mielestäni kakusta tuli varsin tyylikäs. Halusin nimenomaan pelkistetyn ja tyylikkään kakun juhlistamaan miniäkokelaani täysi-ikäistymistä 💖

PALJON ONNEA VIELÄ MILLA! 👸💓

Tässä vielä kuva kakusta leikattuna.








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Murea mantelikakku

Minions-kakku