Dallas-pullat (vaniljarahkatäytepullat)


Nämä Dallas-pullat on leivottu joulukuun puolivälissä 2017, kun meillä oli oikein "amerikkaviikonloppu" 😂, kun samaisena viikonloppuna leivontalistalla oli myös Texas-pullat (niiden ohje tulee myöhemmin). Nämä on todella herkullisia ja vaniljatäytteen ansiosta myös todella pehmeitä pullia. Itse inhoan leipoa ja syödä ns. junttapullaa eli pelkkää pullataikinaa ja yleensä se on vielä höystetty mun inhoamilla rusinasattumilla 😝 Täytepullat kyllä menee vaikka harvemmin ylipäätään itse pullaa syönkään. Tästä määrästä taikinaa ja täytettä tulee reilu annos pullia ja niistä riittää pakkaseenkin laitettavaksi.


Pullataikina

200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
muna


Sulata voi. 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. 
Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. 
Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa.
Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. 
Sekoita joukkoon voisula, kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista. 
Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. 
Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. 
Vinkki: Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka. Esilämmitä mikro kuumentamalla siellä mukillinen vettä. Ota vesimuki pois ja laita taikinakulho mikroon, mikron ovi kiinni ja anna taikinan kohota siellä. huolehdi ettei mikroa laiteta päälle!
Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele puolikas taikinasta kerrallaan. 

Täyte

200 g voita
2 ps (noin 63 g) vaniljakastikeaineksia
1 dl sokeria
400 g vaniljarahkaa
2 kananmunaa

Voiteluun
kananmunaa

Valmista täyte ½ annosta kerrallaan. Puolikas annos riittää puolikkaan taikinamäärän täytteeksi ja täyte on helpompi annostella taikinan päälle, kun määrä on jo valmiiksi oikea.
Sulata voi. Sekoita joukkoon vaniljakastikeainekset, sokeri, vaniljarahka ja muna.
Kauli taikina 30 x 50 cm kokoiseksi levyksi.
Lusikoi täyte pieniksi nokareiksi taikinalevyn päälle. Levitä sitten tasaisesti esim. nuolijan avulla.
Kieritä taikinalevy rullalle pitkältä sivulta. Nipistä saumakohta tiukasti umpeen.
Leikkaa taikinapötkö n. 20 palaan.
Laita pullat pullavuokiin. Huomaa, että pullat kasvavat uunissa, joten vuokaan pitää jäädä leviämisvaraa tai paperivuokia on hyvä olla 2 päällekäin.
Anna pullien kohota vielä 20 – 30 minuuttia. Voitele munalla.
(Halutessasi voit ripotella voideltujen pullien päälle mantelirouhetta tms.)
Paista pullia 200 asteessa pullien koosta riippuen 10 – 15 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun pullat ovat saaneet sopivasti väriä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Musta-kultainen drip cake eli valumakakku (osa 2)

Murea mantelikakku

Mansikka-banaanitäytekakku